16 Şubat 2013 Cumartesi





Apple'ye I Watch'la kafa tutan Türk
Apple Türkiye için geç kaldı; yeni saatin isim hakkı artık Türklerde!


Apple, kol saati iWatch'u satışa çıkarmaya hazırlanırken, Türkiye'de Arıkan İthalat 2009 yılından bu yana I-Watch isimli saatleri satıyor. Marka tescilini 2009'da yapan Türk şirketi Apple ile davalık oldu.
DÜNYA DEVİNE KAFA TUTAN TÜRK

Apple kol saati iWatch'u satışa çıkarmaya hazırlanırken Türkiye'de Arıkan İthalat 2009 yılından bu yana I-Watch isimli saatleri satıyor. 24 Kasım 2009 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne I-Watch firması için marka tescil başvurusunda bulunan Arıkan İthalat'ın tescili 12 Mayıs 2010 tarihinde verildi. Marka tescil süreci içeresinde Apple TPE'ye itirazda bulundu fakat kurum iWatch isminin Apple'a özgü olmadığına karar verip Apple'ın itirazını reddetti. Apple bu süreçten sonra I-Watch markası ile ilgili olarak mahkeme yoluna gitti. TPE kayıtlarına göre 2010 yılından bu yana Apple ile Arıkan İthalat arasında I-Watch'un isim haklarıyla ilgili olarak bir dava sürüyor.
TÜRK FİRMASI MARKA TESCİLİNİ YAPTI

Akşam'dan Can Mumay'ın haberine göre, Arıkan İthalat bu davada bilirkişi raporundan kaynaklı olarak aleyhine gelişmeler yaşanması üzerine 1 Aralık 2011 tarihinde tekrardan TPE enstitüsüne yeni bir I-Watch marka tescil başvurusu yaptı. Şirketin bu yaptığı başvuruya Apple veya herhangi bir firmadan itiraz gelmedi. Ve Arıkan İthalat tekrardan I-Watch için yeni bir marka tescili yaptırmış oldu. Apple ile firma arasında bir marka davası sürerken Arıkan İthalat'ın yeniden markasını tescil ettirmesinin yapmasının sebebi ise Apple'ın yeni bir dava açarak alınması muhtemel yeni marka tescilini de iptal ettirmeye çalışacak olması. Apple 2010 yılında açtığı davayı kazanırsa Arıkan İthalat'ın aldığı her yeni marka tescili, açılacak yeni davalar ile iptal edilecek. Fakat yargı süresi uzayacağı için iWatch kol saati Türkiye piyasasına planladığından daha geç girecek ve bu Apple'ı maddi zarara uğratacak. Bu yüzden Arıkan İthalat'ın Apple ile masaya oturup I-Watch'un isim hakkını Apple'a satması bekleniyor.
iWATCH NASIL OLACAK?

APPLE iWatch'u günlük hayatta kullanıcıların sıkça kullanacağı bir ürün olarak hedefliyor. iWatch hem ana işlevi olan saati kullanıcılara gösterecek hem de koşu mesafesi hava sıcaklığı gibi verileri de kullanıcılarına verecek. iOS işletim sistemiyle çalışacak olan iWatch'a sürekli olarak güncellenecek. Ve bluetooth'u da olacak.
PEKİ I-Watch'TA NELER VAR?

2009 yılından bu yana Türkiye pazarında bulunan I-Watch şık ve modern tasarımı ile orta sınıfa hitap ediyor. Arıkan İthalat'ın bünyesinde bulunan Slazenger lie birlikte dikkat çeken bir diğer saat markası olan I-watch'un fiyatları 100 ila 500 lira arasında değişiyor. Apple'ın iWatch'unun ise fiyatı firma tarafından sır gibi saklanıyor.
DEVLER PARA VERMİYOR

MARKA hukuku konusunda uzman avukatlardan olan Yasemin Kenaroğlu ise Marka davalarında uluslararası şirketlerin çok büyük paralar verip isim haklarını satın almadıklarını söylüyor. Kenaroğlu'na göre bu şirketler paraları olmadığı için değil, bu işin bir gelir kapısı olarak algılanmaması için büyük meblağları ödemiyor ve yargı yolunu açık tutuyorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder